Sådan kan andre overvåge dig med Apple AirTags
En ny stalking trend skaber nye udfordringer.
Den er lille og kun på størrelse med en dansk 20 krone.
Men alligevel har den lille AirTag som var designet til at brugeren kunne finde sine nøgler, computer eller andre værdigenstande, givet mere ondsindet muligheder for personer der ønsker at stalke og opspore andre.
I SECCON har vi hver måned mellem 5 -10 sager hvor køretøjer afsøges for ulovligt påsat sporingsudstyr, sagerne er meget forskellige og varigere fra alt som;
- Stalking af en tidligere ægtefælle.
- Kendte personer som andre ønsker at vide noget om.
- Beskyttelse af forretningsfolk hvor viden om deres lokalitet kan udgøre en sikkerhedsrisiko for dem.
Vi holder os derfor altid opdateret omkring de sidste nye opfindelser og trends således vi kan sikre vores klienter bedst muligt.
Vi har derfor kørt en del test med netop Apple AirTag for at teste de muligheder og begrænsninger en gerningsmand/kvinde har når AirTag bruges ulovligt samt hvorledes AirTag kan findes/spores.
Hvordan virker Apple AirTag.
AirTag virker kort fortalt ved at bruge det netværk af telefoner der er i nærheden til at informere ejeren om hvor den befinder sig.
AirTag har således ikke en egentlig GPS-funktion i sig men afgiver sin position via andres telefoner til ejeren af AirTagget.
AirTag har en batterilevetid på ca. 1 År og virker via Bluetooth Wide band teknologi.
AirTag kodes op til brugerens telefon hvorefter brugeren kan holde øje med de genstande som personen har påsat AirTag.
En nødvendighed er dog, at AirTag befinder sig et sted hvor der er telefoner der er villige til at afgive lokalitetsdata, dette kommer artiklen ind på, på et senere tidspunkt.
Hvordan bruger stalkeren så Apple AirTag?
Flere udenlandske medier kan fortælle hvorledes Apple AirTags er blevet brugt til stalking af personer.
AirTag er så lille at det nemt kan placeres/droppes i en persons jakkelomme uden denne opdager det.
Som vi i SECCON erfarede så er AirTag endnu nemmere at placere på en bil. Gerningspersonen kan så herefter vælge aktivt at slå søge funktionen til på sin IPhone, hvorefter at offerets position blive vist.
Det kræver dog at offerets egen lokalitetsdata funktion er slået til, eller at offeret og dermed AirTagget kommer tæt nok på en anden IPhone hvor lokalitetsdata funktionen er slået til.
Det betyder i praksis at hvis bare én af sin IPhones mange apps har tilladelse til at bruge lokalitet når appen er åben, så virker IPhone som et aktivt relæ for at videresende AirTags position og dermed offerets position.
Ruten kan kun ses hos personen som stalkes af et fremmed AirTag. Hos gerningspersonen vises AirTag kun som enkelte positioner og tidligere historik er ikke at se.
Hvordan kan et skjult AirTag opdages?
Har offeret selv en IPhone vil denne efter et stykke tid modtage en notifikation på sin skærm om at der er et AirTag som har fulgt offeret i det sidste stykke tid, men at AirTag er ukendt for offerets telefon.
Advarslen i vores test kom frem ved aktiv sporing efter godt 40 min.
Men ved ikke aktiv sporing kan der gå helt op til 4 timer før ofrets telefon reagerer på det.
Efter 24 timer vil AirTag selv udsende en lille melodi/ lyd, således det er muligt at lokalisere den.
Test viser at lyden er meget svag og den er nem at dæmme op for, og helt umulig at bemærke hvis AirTag er placeret uden på ofrets bil, eller hvis man hører musik inde i bilen, også selvom AirTag er placeret i selve kabinen.
En anden væsentlig ulempe i detektering af AirTag er hvis offer og gerningsperson er tæt på hinanden.
AirTag advare ikke andre personer om dens tilstedeværelse såfremt ejeren af AirTag er inden for rækkevidde.
I praksis kan det betyde at ofret reelt aldrig får en advarsel såfremt gerningspersonen ofte er inden for rækkevidde af sit AirTag.
Så hvis ens arbejdskollega eller ægtefælle anvender AirTag til at spore sin nærmeste, så får denne muligvis ingen alarm.
Androidbrugere er nemmere at spore med AirTag
Såfremt offeret ikke har IPhone er situationen straks noget værre. Såfremt offeret benytter en Android telefon får denne ikke nogen alarmer på sin telefon hvis et AirTag er placeret på ofret eller dennes bil.
Dette har Apple dog prøvet at rode bod på ved at lancere Tracker Detect Appen til Android telefoner.
Det kræver dog at Appen åbnes og er aktiv før at man kan detektere en AirTag.
Med andre ord så kræver det at offeret aktivt søger for skjulte AirTags hvorimod IPhone brugere modtager en notifikation uden aktivt at skulle foretage sig noget.
Link til download af Tracker Detect Appen til brug for Android telefoner:
SECCON test af AirTag som sporingsredskab.
Testen blev udført over en periode på 2 uger.
Et AirTag blev placeret i et testkøretøj, hvorefter en løbende kommunikation mellem ”offer” og ”stalker” blev opretholdt med det formål at tilvejebringe information om korrekte tider og positioner.
Test uden lokalitets service.
I første del af testperioden var testpersonens IPhone sat til ikke at benytte lokalitets service.
Dette havde betydning for det vi kalder LIVE online sporing, idet sporingen her udelukkende kunne ske via de telefoner som testpersonen passerede og ikke via offerets egen IPhone.
Det bevirkede at der var en forsinkelse på offerets lokalitet under bevægelse på op til 30 min.
Testen viste dog også, at lige så snart at køretøjet var stationært og parkeret fik AirTag hurtigt forbindelse til andre IPhones og fik sendt den nøjagtige position inden for få minutter.
Test med lokalitets service.
I anden del af testen var offerets IPhone sat på aktiv lokalitets service.
Dette bevirkede at LIVE online sporingen var væsentlig hurtigere.
Under testen blev gerningspersonen opdateret om offerets placering hvert 5-10 min. Ligesom ved første del af testen blev der meget hurtigt sendt en position fra AirTag lige så snart at kørertøjet var stationært.
Test med Android.
Den sidste del af testen blev AirTag’et placeret på en Android-bruger. Testpersonen brugte ikke Tracker Detect Appen til Android telefoner. Hvor denne ikke fik nogle indikationer om at noget var placeret på testpersonens køretøj.
Dermed havde testpersonen ikke viden om at AirTag’et var placeret, og på trods af at testpersonen ikke selv havde et Appleprodukt var der mange der havde i omegnen, og det var derfor nemt at spore testpersonen.
I den afsluttende del af testen benyttede testpersonen aktivt Tracker Detect Appen, dog uden et ret overbevisende resultat. Appen kunne godt konstaterer at AirTag var i nærheden, men at lokalisere den var svært og lykkedes ikke præcist efter flere forsøg.
Test konklusion.
AirTag virker rigtig godt til sporing, især når det kommer til stationære objekter. Ønsker en gerningsperson at finde frem til eks. Offerets bopæl, arbejdsplads eller faste opholdssteder virker AirTag for stalkeren ret godt. Ved bevægelse hvor stalkeren har brug for samme type data og i samme hastighed som via en normal GPS kommer AirTag til kort. En LIVE online stalking i bevægelse vurderes derfor ikke at have en særlig god effekt eller nøjagtighed i tid.
AirTags fordel er dog dens størrelse og lange batterilevetid. De fleste GPS på størrelse med en cigaretpakke ville ikke kunne leverer data som AirTag gør i mere end 48 timer for de løb tør for strøm, så på det punkt er AirTag et klart fremskridt for stalkeren. AirTag størrelse gør den også nemmere at placere for er gerningsperson, dog kan AirTags indbyggede magnet ikke anvendes til placering direkte på en bil idet den er for svag. AirTag er meget svær at finde og lokalisere grundet dens størrelse og specieludstyr kræves for at lokalisere AirTag hvis det er slået fra og gemt.
En fordel for stalkeren er dog, at Apple indtil videre ikke har ville videregive oplysninger på data som kunne lede politiet i retning af stalkeren (cases fra primært USA).
Et minus for stalkeren er at AirTag ikke viser det vi kalder rute historik. Det betyder at stalkeren skal aktivt se på sin tlf. for at kende offerets bevægelsesmønster, hvorimod en GPS vil stalkeren nemt kunne få rute historik og bevægelsesmønstre på offeret.
Vi anbefaler at Android brugere downloader Tracker Detect Appen til Android telefoner, da det er den bedste forsvar mod AirTags for Androidbrugere. Også selvom Tracker Detect Appen måske ikke er det stærkeste værktøj til at lokalisere AirTags så giver den en god mulighed for at se, om noget følger dig som person i længere tid.
Afsluttende bemærkninger.
Herunder er link til forskellig information om AirTag når og hvis de bliver misbrugt til stalking/ ulovlig overvågning.
Apples egen information omkring AirTag og uønsket tracking:
https://support.apple.com/en-us/HT212227
CBSnews har her en rigtig god dækning af AirTag:
https://www.cbsnews.com/news/apple-airtags-stalk-strangers/
Følgende links er omkring AirTag og den negative virkning de har haft:
https://www.bbc.com/news/technology-60004257
https://www.washingtonpost.com/technology/2021/05/05/apple-airtags-stalking/
Kan SECCON finde skjulte AirTags?
Hvis man går med tanken om der er nogen der bruger et AirTag eller anden overvågning mod en kan SECCON hjælpe.
Som de førende i Danmark indenfor TSCM er det muligt at finde alle typer tracking eller overvågningsudstyr.
Vi har alt det korrekte udstyr til udførelsen af TSCM, og er altid opdateret på udviklingen