Sådan kan du finde Apple AirTags og andre Tags.
Blue Hound app kan sikre dig imod uønsket stalking.
Indenfor de sidste 5 år er sager med uønsket sporing via bl.a. AirTags haft en støt stigende kurve.
Især sager med stalking på det mellem private, har vi set flere eksempler på at de forskellige små tags og andre enheder som virker ved hjælp af Bluetooth teknologi har været anvendt.
Sager mellem private kan blandt andet være:
- Kæreste eller ægteskabsforhold
- Jalousi
- Sager om forældremyndighed
- Skilsmisser
- Utroskab
- Fyringer
Derfor ser vi i denne artikel på hvorledes disse små langtidsholdbare sladrehanke kan detekteres, og privatlivets fred kan sikres imod stalkere.
I SECCON har vi i de fleste tilfælde af privat Stalking erfaret, at i flertallet af de sporingsløsninger som stalkere vælger, er det forskellige former for AirTags eller Tags som bruges til at overvåge deres ofre.
En anden overvågningsmetode vi ser, er via bilens infotainment system og apps tilknyttet køretøjet, men denne del berører vi ikke i denne artikel.
Overvågning i legetøj
Tags og AirTags er i den forbindelse set placeret på ret kreative steder i sager hvor der har været tale om stalking af en ex-partner.
Udover det mere åbenlyse som placering på eller i bilen hos stalking ofret, så har vi også set AirTags placeret i ryglænet på barnestole og sågar i delebørnenes tøj, legetøj eller bamser.
Et fælles træk har dog altid været, at de genstande som AirTags og Tiles har været placeret i, har været genstande som stalkeren med sikkerhed altid har vidst ville være med på farten, når ofret havde barnet med ud af huset.
Ser vi på virksomheder og industrispionage og hvor et mere nøjagtigt behov for detaljeret data er ønsket/nødvendigt, ser vi stadig en overvejende større brug af GPS-enheder til at overvåge modparten frem for eks. AirTags og Tiles.
Hvordan kan man selv finde AirTags og overvågning
For de fleste er det en uoverskuelig jungle at finde netop den app løsning som kan hjælpe en som stalking udsat med, at finde og lokalisere en evt. påsat Tag på ens bil eller andre ejendele.
Vi vil derfor i denne artikel gå lidt tættere ind på en app, vi selv har fået anbefalet af vores amerikanske kollegaer, og som vi har testet igennem de sidste par måneder.
For at der ikke skal sås tvivl om vores vurdering af app'en, så skal det siges at SECCON ikke har modtaget noget økonomisk eller på anden vis er blevet honoreret for denne artikel.
Blue Hound er en scanner til detektering af aktive Bluetooth enheder. Appen koster 20 kr. og det er 20 kr. godt givet ud.
Appen detekterer alle signaler fra enheder som udsender et Bluetooth signal.
Appen lister samtidig alle de fundne emner på en liste samt hvad afstanden til de enkelte enheder er.
Visse enheder som eks. Android telefoner vises kun når de aktivt køre apps hvor appens udbyder vælger at telefonen skal være synlig.
AirTags spores fint på appen, men AirTag sender med forskellige intervaller, hvorfor en metodisk og langsom afsøgning skal benyttes, således at man er sikker på ikke at misse noget.
iPhones vil generelt skifte deres Bluetooth ID en gang imellem.
Derfor kan en fundet iPhone pludselig forsvinde for kort efter igen, at dukke op på signallisten igen under et nyt ID.
Blue Hound har nogle gode søgefunktioner der klart er dens plus, frem for hvad vi normalt ser ved forskellige Bluetooth sporingsapps.
Funktionerne er nemme at betjene, men som alt andet elektronik kræver det, at man lige bruger 5 min på appens ubemærkede beskrivelse.
Følgende søgefunktioner vil vi gerne fremhæve her:
- Signal list and Search.
- Heat Map.
- Direction.
Signal list and Search
Når app'en åbnes, aktiveres søgningen og ret hurtigt vil en liste med aktive Bluetooth enheder vises.
Blue Hound vil altid prøve at få så meget information den kan på de pågældende typer signaler, men i visse tilfælde vil enhederne stå som ukendte.
Da signallisten kan være lang, især i tæt bebyggelse, kan man søge efter en bestemt enhedstype (eks. iPhone) og kun de typer enheder kommer frem.
Det vil være vores anbefaling ikke at bruge denne funktion hvis der er tale om en stalking sag, hvor man potentielt ikke kan vide hvilken form for enhed stalkeren bruger for at stalke en.
Heat Map
Denne funktion er en søgefunktion som i toppen viser hvor tæt man er på signalet og kortet viser hvor signalet sandsynligvis kommer fra.
Funktionen er lavet til udendørs brug, idet telefonens GPS sørger for, at ens egen viste rute er så nøjagtig som mulig, og dermed også giver det mest nøjagtige resultat, men som billede nr. 1 viser, så er det ikke helt umuligt at bruge funktionen indendørs.
Når området hvor signalet oprinder fra er fundet, går man til funktionen Direction (øverst højre hjørne).
Direction.
Funktionen her kan anvendes på to måder, enten ved at se på den øverste del som viser RSSI (Received Signal Strength Indicator) samt den graf nedenunder, som viser hvornår signalet er kraftigst.
Den anden metode er først at finde retningen, hvorved signalet er stærkest. Dette gøres ved at holde telefonen tæt på kroppen, således at man skærmer telefonen fra signaler bagfra.
Herefter drejer man sig stille rundt 360 grader til alle felter er markeret.
Området markeret rød viser hvilken retning signalet har oprindelse.
Derefter bruges RSSI metoden hvor man langsomt scanner/ afsøger sig frem til signalet, og dermed den enhed det oprinder fra.
Da signaler lidt har deres eget liv og kan reflektere på genstande, og dermed komme fra en ”falsk retning”, er det vigtigt at man bruger kroppen som skjold, og dermed sikre man sig det bedste resultat.
Afsluttende bemærkninger.
Selvom Blue Hound er et rigtig godt redskab til at undgå stalking via Bluetooth enheder, er det vigtigt at huske på, at den ikke kan håndtere alle trusler som en mulig stalker vil anvende.
Blue Hound kan ikke finde GPS enheder da de arbejder på mobilbånd delen.
Det samme gælder for stalking via digitale medier og div. SoMe apps samt sporing af bilen via dens eget infotainmentsystem.
Blue Hound er en god start og fordelen er, at man nemt selv kan gå sin bil og genstande igennem for ulovlig sporing, og dermed gøre det så svært for stalkeren som muligt.
Apple havde i AirTags første leveår lidt svært ved at ville videregive oplysninger om et AirTags tilhørsforhold til myndighederne.
Men der er nu kommet flere sager om stalking frem i USA, hvor Apple har måtte udlevere oplysninger om ejerforhold til myndighederne.
Derfor bør man aldrig smide en AirTag eller Tile ud, hvis man skulle finde sådan en placeret på sine ejendele.
SØG HJÆLP
Mange ofre for stalking er personer der bliver udsat pga tidligere forhold.
I næste artikel fokuserer vi på de præventive tiltag, personer udsat for stalking kan tage i forbindelse med eks. et brud fra en partner.
Hvorledes minimeres risikoen for forskellige typer elektronisk og digital stalking som giver stalkeren mulighed for LIVE stalking.
Vi ser ligeledes på de tiltag man som mand eller kvinde bør sikre sig hvis man skal gå ”under jorden” eller søge tilflugt på et krisecenter, og hvad skal man gøre for at sikre sig, at stalkeren ikke bare følger efter en dertil, eller finder ens nye opholdssted.
Hvis du eller nogen du kender er udsat for stalking eller vold i hjemmet
Få hjælp og rådgivning hos Lev Uden Volds nationale hotline på tlf. 1888
eller på https://levudenvold.dk/
Sager om stalking med Air Tags og Tags
Link til artikel om overvågning placeret i barns bamse:
https://ekstrabladet.dk/krimi/mor-tiltalt-aflyttede-eks-med-bamse/10190792
Link til artikel omkring Apple og et søgsmål omkring AirTags
Kan SECCON finde skjulte AirTags?
Hvis man går med tanken om der er nogen der bruger et AirTag eller anden overvågning mod en kan SECCON hjælpe.
Som de førende i Danmark indenfor TSCM er det muligt at finde alle typer tracking eller overvågningsudstyr.
Vi har alt det korrekte udstyr til udførelsen af TSCM, og er altid opdateret på udviklingen